Smertefuld, opslidende og sammensat

Jalousi kan være virkelig smertefuld og opslidende. Det er tilmed en ret sammensat og kompleks tilstand, der kan involvere et væld af følelser.

Mange kan i deres jalousi, udover uro og smerte, genkende eksempelvis mistro, sorg, nedtrykthed, tristhed, sårethed, vrede eller raseri.

Jalousien er måske svær at forstå

Samtidig oplever nogle, at både de selv og omgivelserne har svært ved at forstå og forholde sig til jalousien.

Konsekvensen af denne manglende forståelse bliver imidlertid nemt, at den jaloux part står tilbage med en følelse af skam og mindreværd. Ligesom det kan blive svært at få øje på, hvad der kan gøres for at afhælpe problemerne.

Jalousi set i kontekst

Min erfaring med jalousi (såvel som andre svære følelser, tanker og tilstande) er imidlertid, at den begynder at give mere mening, når der kommer noget kontekst med i betragtning.

Ofte er det i terapien brugbart at få kigget nærmere på både det nuværende forhold og tidligere relationelle erfaringer; de opfattelser og dybere overbevisninger man har om fx sig selv, om kærlighed, om parforhold, om partneren; samt personlige grænser, behov og værdier.

Der kan selvfølgelig være andet af relevans også. Ligesom det ikke er samtlige nævnte aspekter, der er lige relevante for alle.

Klarere forståelse og bedre orientering

Undersøgelsen af konteksten kan bidrage til en klarere forståelse af, hvad jalousien handler om i lige netop det her forhold. Samt måske også hvad det har handlet om i tidligere forhold, hvis der ligeledes i dem har været jalousiproblemer.

Dette kan hjælpe til, at du bedre kan orientere dig, således at der kan findes egnede måder at håndtere såvel jalousien som det, der viser sig at give næring til den.

Og så det bliver tydeligere, hvad der for dig (og din partner, hvis du er i et parforhold på nuværende tidspunkt) er vigtigt, når det kommer til at trives og føle sig tryg og godt tilpas i et forhold.


Gå til oversigten her for at læse om mere, du kan få hjælp til.